Servírování vína
Zásady servírování
První zásadou při servírování vín je zásada nikdy nespěchat. Obzvláště starší vína nelze konzumovat ihned po nákupu, je lepší je nechat alespoň dva týdny „odpočinout“ od kvality našich cest.
Také je potřeba před samotným servírováním vychladit víno na správnou teplotu, případně u červených vín nechat tato vína „prodýchat“ alespoň hodinu před podáváním a to přelitím do karafy.
Správné teploty podávání
Druh vína | Doporučená teplota podávání | Doporučená teplota konzumace |
---|---|---|
Šumivá vína | 4-6°C | 7-9°C |
Suchá bílá vína | 5-7°C | 9-11°C |
Sladká bílá vína | 10-12°C | 13-15°C |
Růžová vína | 7-9°C | 11-13°C |
Mladá červená vína | 10-12°C | 14-16°C |
Zralá červená vína | 14-16°C | 16-18°C |
Karafy
Karafy jsou nádoby určené pro uvolnění maxima aromatických a chuťových látek z vín. Mladší vína potřebují masivnější styk s kyslíkem, proto používáme tzv. lodní karafy, které mají širší základnu, to znamená, že hladina vína tvoří rozsáhlejší plochu, přes kterou může víno dýchat.
Pro starší vína je určena tzv. „kachna“ nebo také „kočka“, která tvoří menší plochu hladiny, aby se zabránilo větší oxidaci těchto vín.
Sklenice
Velmi důležitou kapitolou při konzumaci vín jsou skleničky, do kterých je víno naléváno. Pro víno používáme pouze bezbarvé sklenice. Pokud vybíráte sklenice na víno, je lepší zvolit co nejtenčí sklo, aby mezi Vašimi ústy a vínem byla co nejtenčí překážka. Kromě této šířky stěny je také důležitá délka nožky a stabilní podstavec. A samozřejmě také objem sklenice.
Objem sklenice je opět dán typem vína. Pro červená vína je lepší zvolit sklenice většího objemu, tedy 400 – 600 ml, zatímco bílá a růžová vína lépe vyniknou ve sklenicích o objemech 200 – 400 ml. V případě šumivých vín je poté lepší zvolit sklenice menší, s objemem mezi 150 – 250 ml.
O sklenice je potřeba náležitě pečovat, včetně volby vhodného mycího a splachovacího prostředku, neboť jakákoliv různorodá chuť i pach by nám ovlivnil vzhled i chuť vína. Kvalitní sklenice na víno se myjí ručně a do myčky na nádobí nepatří. Při používání myčky na nádobí se může na sklenici vytvořit šedý povlak.
Sklenice na bílé víno Sklenice na červené víno
Nalévání
Víno naléváme pomalu a těsně nad sklenicí tak, abychom zaplnili jen spodní třetinu sklenky. Potom je snadné vínem ve sklence zakroužit a vychutnat tak jeho aromatické látky. Pokud jsme hostiteli, nalijeme nejprve trochu sobě pro případ, že by ve víně plavaly kousky korku ze zátky a rozléváme-li archivní víno, tak také z důvodu překontrolování jeho kondice.
Skladování vína po otevření lahve
Co když nám zbylo nějaké nedopité víno? Netřeba zoufat, co s ním a kam s ním. S pomocí vakuové pumpy na víno odčerpáme z vína vzduch a můžeme ho tak po několik dnů uchovat v lednici. Mějte však na paměti, že již otevřené víno lze takto skladovat opravdu jen podobu maximálně několika dnů. Ideální je samozřejmě dopít víno co nejdříve.
Citováno z: Wikipedie