Skladování vína
1. Poloha
Víno musí být vždy uloženo ve vodorovné poloze tak, aby byl korek vlhčen.
2. Teplota
Ideální teplota pro skladování vína je okolo 10 stupňů. Nežádoucí jsou velké výkyvy teploty - a to i krátkodobé. Teplota uskladněného vína by neměla nikdy klesnout pod bod mrazu a vystoupat nad 20 stupňů Celsia.
3. Tma
Víno by mělo být uloženo v tmavé místnosti. Nemělo by být vystavováno po delší dobu intenzivnímu světlu. Takže nezapomínejte ve sklepě zhasínat a to i z důvodů teploty, protože v malé uzavřené místnosti může i běžná žárovka zvýšit nezanedbatelným způsobem teplotu.
4. Vlhkost
Vlhkost v místnosti by se měla pohybovat mezi 60-80 procenty. Příliš suché prostředí může způsobit oxidaci vína, naopak příliš vlhké napomáhá vzniku plísní.
5. Pohyb
Častý pohyb vínu škodí. Rozhodně tedy s láhvemi zbytečně nemanipulujte a už vůbec s nimi netřeste. Pokud se vám bude zdát, že se na dně usadily nějaké nečistoty, jedná se obvykle o zcela neškodný vinný kámen, který může být vadou na kráse, nikoliv však na vůni či chuti vína.
Pokud máte možnost uložit víno ve sklepě, nezapomeňte, že by nemělo být uloženo spolu s aromatickými plodinami jako jsou brambory, mrkev či cibule. Pachy totiž mohou také kvalitu vína negativně ovlivnit. Pro lepší organizaci a přístup lze vína umísťovat do stojanů, které bývají obvykle vyrobeny ze dřeva či kovu.
6. Skladujte víno naležato
Tradičně byly lahve takto ukládány, aby byl korek v kontaktu s kapalinou, což by ho teoreticky mělo chránit proti vysychání. Pokud plánujete vypít své uložené lahve v blízké až střednědobé budoucnosti, nebo pokud mají lahve alternativní uzávěry (šroubovací uzávěry, skleněné nebo plastové zátky), není to nutné. Dodáme ale toto: horizontální regály jsou prostorově efektivní způsob skladování lahví a rozhodně nemohou vaše víno poškodit.
Citováno z: Víno na Váš stůl